När man har börjat trimma eller när bilen inte riktigt går som han skall kan det vara bra att ha en bränsletrycksmätare som man kan koppla in och kontrollera så att bränsletrycket är som det skall.

Vad behövs? Detta är en lista på saker som behövs och som går att inhandla på Biltema för en billig penning. Siffror inom parentes är Biltemas artikelnummer för den artikeln.

  • Manometer (17-49231)
  • Slangnippel 8mm (15-439)
  • Bensinslang 8mm (52-400)
  • Slangnippel sortiment (26-713)
  • Slangklämmor (61-847)

Notera: Ur slangnippel sortimentet är det ett 8mm T-kors som du vill ha. Se bild 1 för ett kort på alla sakerna.

Byggande: Montera ihop manometer och slangnippel, tag gärna lite loctite eller dylikt så det verkligen håller tätt. Kapa av någon decimeter eller så av bensinslangen. Du har nu en kort 1-2 dm bit och en lång. Tag den långa och tryck på den på slangnippeln som sitter på manometern, sätt dit en slangklämma och dra åt. Tryck på den andra ändan på ett av T-korsets ben och dra fast med en slangklämma. Tag nu den korta biten av bensinslangen och tryck på den på något av de lediga T-korsbenen och dra fast med en slangklämma. Sätt även en slangklämma på den andra ändan, detta för att du skall ha den tillhands lätt när du senare vill koppla in din mätare och kontrollera trycket. Nu är din fin fina bränsletrycksmätare klar! (bild 2)

Notera: Det är väldigt viktigt att slangarna är helt påtryckta, att slangklämmor sitter åt ordentligt och att manometer & slangnippel är riktigt ihop satta. Detta för att förhindra att mätaren hoppar av eller att någon av slangarna hoppar av när du har bränsletrycksmätaren inkopplad.

Inkopplande: Din färdiga mätare kopplar du mellan bränslefilter och motor. Du lossar bränsleslangen som sitter på ovansidan av bränslefiltret. Tryck på bränsletrycksmätaren på bränslefilret och tryck på bränsleslangen som går till motorn på det lediga T-korsbenet. KOM IHÅG ATT DRAG FAST SLANGKLÄMMORNA!

Tryck: Vill du ha fram ditt korrekta bränsletryck i tomgång så koppla ur bränsletrycksregulatorn (drag loss den lilla slangen som sitter på baksidan av insuget). Ditt bränsletryck borde nu vara omkring 2.5bar vid tomgång. Har du glömt koppla ur bränsletrycksregulatorn kommer du få ett värde som är ca 0.6bar lägre.

Mikael Bäckström, Skövde i samarbete med Roger Karlsson, Södertälje