Originalbromsarna på tidiga 200:or är inte speciellt kraftiga. Bromsoken är av sk flytande typ med endast en kolv på ena sidan som pressar mot bromsklossarna. Diametern på bromsskivorna är också i minsta laget för effektiv bromsning vid sportig körning.

För att förbättra bromsverkan finns det en enkel lösning.

* Tänk på att dessa bromsar som beskrivs i denna guide är större än orginal.
* Det är inte säkert att fälgarna du har passar med dessa bromsar.

1. Försök få tag i de främre bromsoken och bromsskivorna från en 300 ZX (1990 eller senare) eller från en S14. De har samma bromsar fram. Har du tur är de begagnade skivorna ok och du behöver inte köpa nya.
För mer info om olika modeller av bromsok från 300ZX Z32, kolla på ZBrakes.

2. Skivorna ska ha diameter 280 mm och vara 30 mm tjocka. Eftersom dessa skivor har hål för 5 fälgbultar, måste de borras om till 4 hål. Detta görs enklast i en pelarborrmaskin som har en indexchuck. Hör med din lokala mekverkstad. Du behöver bara borra 3 nya hål eftersom delningscirkeln är densamma hos båda biltyperna.

3. Bromsoken:
Kontrollera att kolvarna inte kärvar (4 st. per bromsok). Om de går trögt kan du behöva renovera dem. Renoveringssatser finns på bl.a. Mekonomen. Var noga med rengöringen och smörj bussningar mm med det medföljande fettet.

4. Lackning:
Före montering av de nya bromsarna kan det vara lämpligt att lacka bromsoken och bromsskivorna. Mekonomen har en speciell bromsoksfärg (svart, röd, blå mm). För skivorna finns det en speciell färg hos Biltema. Denna färg tål mycket hög temperatur och härdar av värme (finns silver, svart, guld mm).

Lacka inte bromsytan på skivorna. Det räcker med ventilationsöppningarna och på navdelen. Maskera bromsokens kolvar och gummitätningar och lacka flera gånger med specialfärgen. När det har torkat monterar du dit bromsklossarna. Om du inte fick med bra bromsklossar kan du köpa original eller mer temperaturtåliga. Ett dyrt alternativ är EBC Greenstuff för ca 1.400:-. Detta är mycket bra klossar med kevlar istället för kolpulver. Du får superbromsverkan och slipper kolpulver på fälgarna. Montera klossarna och använd skrikbrickor och kopparpasta för att förhindra gnissel.

Var noga med att ytan där bromsnippeln sitter är rengjord och fri från beläggning/färg.

5. Demontering av gamla bromsarna:
Hissa upp bilen och sänk ned den på en pallbock.
Ta bort däcket.
Börja med att klämma ihop bromsslangen (det finns en speciell tång för 25:- hos Biltema) eller låt bromsvätskan rinna ut i en behållare. Lossa skruvnippeln som sitter i banjokopplingen (bromsslangen/bromsoket). Denna skruvnippel återanvänds. Bromsoket tar du bort genom att lossa två bultar som håller fast det mot stötdämparbenets nedre del. En upptill och en nedtill. Nu tar du loss gamla bromsskivan från axeln. Normalt ska den enkelt lossna. Sitter den fast kan du klappa till den med en klubba eller använda en avdragare.

6. Rengöring och lackning av diverse framvagnsdelar:
Passa på att göra det rent och snyggt.

7. Montering av de nya delarna:
Innan du monterar på den nya bromsskivan måste du kapa ned eller ta bort bromsskölden som är placerad bakom bromsskivan. Den är anpassad för en mindre bromsskiva och den nya skivan tar i skölden. Enklast är att använda en plåtsax och ta bort tills det inte tar i längre. Du kan också ta bort hela skölden. Då får du bättre luftflöde och förbättrad kylning av bromsarna.

8. Skivorna:
Montera på den nya skivan. Se till att inga delar tar i och att det inte skrapar när du roterar den.

9. Skruvnippeln:
På de nya bromsoken finns det en annan typ av slangnippel än vad som används för originalbromsslangen. Du kan återanvända din gamla original skruvnippel. Den måste dock kortas av en bit. Kapa/slipa bort ca 3-4 mm med en bågfil/slipmaskin. Fila bort grader och rengör från spånor.

10. Kopparbrickor:
På skruvnippeln finns det två kopparbrickor. En på vardera sidan om banjokopplingen. Dessa ska du byta ut. De gamla kan vara skadade eller för mycket hoppressade och då läcker det i kopplingen.

11. Bromsoken:
Montera på bromsoken på skivan. Du kan eventuellt behöva pressa in kolvarna lite för att klossarna ska gå fritt från skivan. Skruva fast okbultarna och dra åt dem rejält. Det är samma bultar som de gamla oken var fastsatta med.

12. Bromsslang/Skruvnippel/Brickor/Banjokoppling:
Sätt en kopparbricka på skruvnippeln. Stick in skruven i banjokopplingen och sätt på den andra brickan på skruven. Skruva fast hela paketet på bromsoket (du glömde väl inte att rengöra tätningsytan på oket?). Håll emot banjokopplingen när du drar åt nippelskruven så att den inte snurrar runt.

13. Bromsolja och luftning:
Den gamla oljan i systemet är vattenupptagande och bör bytas regelbundet. Bäst är att byta den till en modern DOT 5.1 bromsolja. Det finns en luftningsnippel på varje bromsok. Börja med det ok som sitter längst bort från huvudbromscylindern.

Montera en slang på luftningsnippeln och placera andra änden i en behållare. Lossa ett varv på luftningsnippeln och be en medhjälpare trycka ned bromspedalen och hålla den nere. Den gamla oljan och eventuell luft kommer ut ur nippeln och rinner genom slangen ned i behållaren. Dra åt nippeln lätt och be medhjälparen släppa bromspedalen.

Upprepa detta. Med jämna mellanrum kontrolleras att det finns olja i huvudcylinderns behållare. Börja fylla på ny olja när den gamla kommit ned till minstrecket.

När det kommer ut färsk olja i slangen är det klart och du kan upprepa proceduren med nästa bromsok.

När du luftat alla fyra oken kontrollerar du att oljan i huvudcylinderns behållare är på rätt nivå.

Starta motorn och bromsa kraftigt ett antal gånger. Bromspedalen ska kännas stum och inte ge efter. Om den ger efter har du fortfarande luft i systemet.

Kontrollera att det inte läcker olja vid någon nippel/koppling och gör en försiktig provkörning. I början kan de nya bromsklossarna behöva slitas in innan du får full bromsverkan.

14. Bakbromsarna:
Jag rekommenderar att du passar på att se över bakbromsarna också när du redan håller på. Det skadar inte att fräscha upp dem också. Rengör dem och kolla klossarnas tillstånd. Även skivorna kan behöva en uppfräschning. Lacka skivor och ok på samma sätt som du lackade frambromsarna.

För att optimera bromsarna ytterligare ett steg kan skivorna slitsas och ev. borras. Bromsslangarna kan ersättas med stålomspunna dito. Även bakbromsarna kan konverteras med större bromsskiva och kraftigare bromsok.

-- Tim Treville `SHOGUN´